Aanbevolen opnamen

Natuurlijk verschillen smaken en kan er uitgebreid gediscussieerd worden over welke uitvoeringen van Mahlers werken op beeld- en geluidsdragers het best zijn. Met onderstaande suggesties wordt slechts beoogd de beginnende Mahler-liefhebber een goede start te bieden in de zoektocht naar diens favoriete Mahler-uitvoeringen.

 

Aanbevolen box-sets

In dit overzicht wordt buiten beschouwing gelaten of de Tiende symfonie in een 'uitvoeringsversie' is opgenomen in de set, of alleen het Adagio uit deze symfonie klinkt, of de Tiende helemaal uit de set gelaten is.

Toen Bernard Haitink en Leonard Bernstein in de jaren 60 hun Mahler-cycli opnamen voor respectievelijk Philips en CBS zetten zij daarmee direct een standaard die zich maar moeilijk liet overtreffen. Beide sets behoren nog altijd tot de beste complete cycli op cd. In de 60 jaar die inmiddels verstreken zijn werden Mahlers symfonieën steeds frequenter opgenomen, met ook diverse complete cycli als gevolg. Bernstein maakte in de jaren 80 nieuwe opnamen voor Deutsche Grammophon, die ook weer hoge ogen gooien. Haitink leidde in die jaren het Concertgebouworkest in de Kerstmatinees, waarin de Zesde en Achtste symfonie niet gespeeld werden. Toch verdient ook deze set een sterke aanbeveling.

Verrassende namen, misschien, die absoluut vermeldenswaard zijn zijn die van Gary Bertini en Michael Gielen. Hun cycli met Duitse omroeporkesten (het Kölner Rundfunk-Sinfonieorchester en het SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg) zijn zeer consistent en van hoog niveau.

Ten slotte dient de set onder leiding van Riccardo Chailly genoemd te worden, als misschien wel de set met de beste uitvoeringen over het geheel.